A PTE történelmi napló vallomásai - március

 

A Pécsi Tudományegyetem történelmi naplója meghatározó emlékeket jegyez a korábbi évek márciusi hónapjaiban. A márciusi hónap archívumában olyan fontos események kapnak helyet, mint a pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem (ETE), (a Pécsi Tudományegyetem jogelődje – a szerk.) bölcsészkarának 1918-as megalakulása, vagy Bódis József rektor úr 2010-es megválasztása.

1918 - Megalakul az ETE bölcsészkar

Az előző évek márciusai közül talán az 1918-as év tavaszi hónapja bír a legnagyobb jelentőséggel a PTE számára, hiszen a pécsi egyetem jogelődjén, a pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetemen 1918. március 14-én nyitotta meg kapuit a Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Kar, ami a jelenleg 99. évfordulóját ünneplő PTE Bölcsésztudományi Karának elődje. 

2006 - Egyetemi kar lett az Egészségtudományi Kar

Az Egészségtudományi Kar számára a 2006-os év márciusa jelent fontos időpontot, hiszen az ETK 2006. március 1-től vált egyetemi karrá, illetve vette fel a mai elnevezését. 

2008 - Átadták a középkori egyetem felújított épületét

Mindazonáltal e nagy alkalmak mellett több jelentős esemény történt az évek során a tavasz első hónapjában. 2008 márciusában átadták az 1367-ben alapított középkori egyetem felújított épületét, 

 

2008 - ART&MED

Ekkor nyitotta meg kapuit az ART&MED Kulturális Központ, a PTE Művészeti Kar és az Általános Orvostudományi Kar összefogása eredményeként. 

2009 - Rangos díjak sorozata

2009 márciusában a Felsőoktatási Média Konferencián tarolt a PTE, hiszen Szőnyi Vera, az UnivPécs munkatársa hat díjat – köztük az év újságírója – hozott haza, illetve a 2009 márciusi Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtó Egyesület díjazottjai között is több helyen szerepelt Egyetemünk – például az év campus honlapja is a www.pte.hu lett. 

2010 - Dr. Prof. Bódis József rektor megválasztása

A 2010-es év márciusa pedig nem kisebb eseményt jegyez, mint dr. prof. Bódis József – jelenleg is hivatalban lévő – rektor úr megválasztását, amikor is a Rektor Úr meggyőző fölénnyel szerezte meg a Pécsi Tudományegyetem 38 fős Szenátusának bizalmát.

2010 - Beck Zoli doktori címet szerzett

A 2010-es év márciusának eseményei között említést tehetünk arról is, hogy a népszerű pécsi zenekar, a 30Y énekese, Beck Zoli doktori címet szerzett. 
 

2012 - Science Building névváltás

2012 márciusában a Science Building megkapta Szentágothai János, a Kossuth-díjas anatómus nevét. 

2014 - Sportsikerek 

2014-ben márciusában pedig valódi sportsiker szemtanúi lehettünk, hiszen a PEAC-Pécs fennállása során először hódította el a női kosárlabda Magyar Kupát, miután legyőzte a címvédő Sopront.

 

Írta: Szatnik Szilvia

Forrás:
•    http://leveltar.pte.hu/content/kilencvenhat-eve-alakult-meg-az-ete-bolcs...
•    http://old.pte.hu/menu/97/28