A PTE a tánc-világbajnokságon is népszerű volt

„A Pécsi Tudományegyetemnek, mint a „legtáncosabb egyetemnek” külön megtiszteltetés, hogy a Standard Táncok Formációs Világbajnokság megrendezésében társházigazdaként vehet részt” – mondta el a rendezvény megnyitóján, a pécsi Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban Bódis József, a PTE rektora. 

Ahogy az már közismert, a Pécsi Tudományegyetem 2017-ben ünnepli alapításának 650. évfordulóját, ugyanis 1367. szeptember 1-jén kelt oklevelében engedélyezte V. Orbán pápa Nagy Lajos magyar királynak a pécsi egyetem megalapítását. A Pécsi Tudományegyetem az egyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából Pécs Városa, a Dél- Dunántúl és Magyarország számára is jelentős jubileumi ünnepségsorozatot tervez. 

A jubileumi rendezvénysorozat egyik legfontosabb célja a kulturális értékek közvetítése, megőrzése, a hagyományok hangsúlyozása, a PTE hazai és nemzetközi színtereken való megjelenése. A tánc a kultúra szerves részét képezi, és mint egy híd funkcionál a kultúra és a sport között. A tánc mindenkinek; idősnek, fiatalnak, férfiaknak és nőknek egyaránt olyan örömet tud okozni, amire kevés sport képes. 

Bódis József, a PTE rektora Pécsett a Standard Táncok Formációs Világbajnokság vasárnapi megnyitóján hangsúlyozta: „A tánc azért is áll közel a pécsi egyetemhez, hiszen nálunk is hagyománya van. A Pécsi Tudományegyetem egyedülálló kezdeményezéseként jelent meg ugyanis a Táncoló Egyetem, amely 2000 óta töretlen népszerűségnek örvend. Eddig közel 60 féle tánc- és mozgásformával ismerkedhettek meg a résztvevők, 2011-ben pedig létrejött a táncos előképzettséggel rendelkező hallgatókból álló PTE Táncegyüttes is. A Standard Táncok Formációs Világbajnoksága a versenytánc világbajnokságok között a  legrangosabb eseménynek számít. Emellett nagyon fontos kiemelni, hogy Magyarország több, mint 20 éve, Pécs pedig még soha nem rendezett ilyen magas színvonalú világversenyt, így a világbajnokság Pécsre hozatalát nemzetközi sikerként éljük meg. A Pécsi Tudományegyetemnek, mint a „legtáncosabb egyetemnek” külön megtiszteltetés, hogy ezen rangos világbajnokság megrendezésében társházigazdaként szerepelhet.” – mondta el Bódis József professzor. 

A Pécsi Tudományegyetem sokoldalúságáról, sokszínűségéről az ünnepélyes megnyitó alatt is meggyőződhetett a népes közönség, hiszen a világbajnokságon résztvevő csapatok bevonulása alatti háttérzenét a PTE Brass Band biztosította, míg a nyitótáncot a PTE Táncegyüttese adta elő, amelyet vastapssal honorált a lelkes és szakértő nézősereg.