„A PTE a legalkalmasabb helyszín az európai hitvallás hirdetésére”

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa december 8-án tiszteletbeli doktorrá avatta Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, a Lengyel Köztársaság korábbi miniszterelnökét. Az eseményen elhangzott, hogy Tusk volt az első olyan európai politikus, akinek kelet-közép-európaiként egy nem könnyű korszakban vezető szerep jutott az egyesült Európa élén, és egyben egyike azoknak az európai államférfiaknak, akik mindig is segítették a visegrádi országok együttműködését. Mindemellett Donald Tusk sokat tett a hagyományosan jó magyar–lengyel kapcsolatok elmélyítéséért és kibővítéséért is, aktív résztvevője a 2007-től minden évben megünnepelt lengyel–magyar barátság napjának is.

„Tusk egy történész végzettségű lengyel politikus, akinek mind hazai, mind európai életműve szorosan kötődik a magyar, valamint a regionális és európai történelemhez, és méltó arra, hogy elnyerje a PTE díszdoktori címét.”

 – áll a volt lengyel miniszterelnök díszdoktori címre történő felterjesztésében.

20171208-1536-4485-csortos-szabolcs-diszdoktoravato.jpg

Bódis József, a pécsi egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta:

„Intézményünk 650 éves jubileumi ünnepségsorozatában kiemelt helyet foglal el a mai díszdoktoravató. Őszintén hiszem és remélem, hogy Donald Tusk díszdoktorrá avatásával egyetemünk tovább erősödik, és együtt haladhatunk célunk felé a magas minőséget képviselő, nemzetközileg is ismert felsőoktatási intézmény építése során."

 – mondta a rektor.

20171208-1534-4462-csortos-szabolcs-diszdoktoravato.jpg

Donald Tusk rendkívül személyes hangvételű köszöntőjében kiemelte, számára európainak lenni egy ok a büszkeségre, és rendületlenül hisz az Európai Unió jövőjében és céljaiban, ellentétben a manapság divatos „euroszkeptikus” trendekkel. A migránshelyzettel kapcsolatban – egyebek mellet Szent István Király Imre herceghez intézett intelmeit idézve - hangsúlyozta: meg kell védeni határainkat, ugyanakkor távol kell tartani magunkat a rasszizmustól, idegengyűlölettől. Pécset – szülővárosával, Gdanskkal együtt – európai mikrokozmosznak nevezte, a maga egyedi történelmével, kultúrájával.

„Pécs egy metafora Európa számára, benne Magyarország első egyetemével, a székesegyházzal, a városházával, vagyis mindazokkal a védjegyekkel, melyek egy-egy európai települést egyedivé tesznek. Európa a legjobb hely a Földön, és megvan az esélye arra, hogy a jövőben is az legyen. A kultúra és a szabadság különleges helyszíne. Ennek egyik feltétele az, hogy megtartsuk szolidaritásunkat, mely túlmutat a megosztottságon és a természetes érdekellentéteken. A pécsi egyetem pedig a legalkalmasabb helyszín az európai hitvallás hirdetésére.”

 – mondta köszöntőjében az elnök.

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere reményét fejezte ki, hogy a közép-kelet európai államok az Európai Unió egyre erősebb szereplőivé válnak, s hajtómotorjai lehetnek az előttünk álló időszakban.

 „Donald Tusk személye e folyamatban komoly lehetőségeket is hordoz magában. Éppen ezért a kontinens egyik legrégebben alapított egyeteme és Pécs városa büszke arra, hogy a helyi universitas díszdoktorai között tisztelheti az Európai Tanács lengyel elnökét.”

 

Forrás: UnivPécs
http://univpecs.com/egyetemi_elet/pte_legalkalmasabb_helyszin_az_europai...