Mi történt az elmúlt évek áprilisában?

Rovatunkban folytatjuk a Pécsi Tudományegyetem történelmi naplójának áttekintését azzal, hogy megnézzük milyen jelentős események történtek a korábbi évek áprilisi hónapjaiban. Az elmúlt évek áprilisának archívumában olyan meghatározó esemény is helyet kap, mint a PTE Általános Orvostudományi Kar történeti elődjének 1918-as megalakulása. 

 

Az előző évek áprilisai közül talán a már említett 1918-as év bír a legkiemelkedőbb jelentőséggel. Hiszen a PTE ÁOK jogelődje a Pécsi Orvostudományi Egyetem (POTE) – mely sokáig önálló intézményként működött – 1918 áprilisától datálja a születését. Ennek oka, hogy a POTE történeti elődje az 1912. június 7-én szentesített törvénnyel Pozsonyban felállított Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem, illetve annak az 1918. április 14-én megalakult orvosi kara. 

Az áprilisi hónap a hallgatók és pécsi polgárok számára is fontos dátumot jelentett 1982-ben, mivel az első Tudományos Egyetemi Napokat (TEN) a 82’-es év áprilisában tartották. Az egyetemi életet felpezsdítő rendezvény, akkor került megrendezésre, amikor a tanárképző kar csatlakozott az állam- és jogtudományi, illetve a közgazdaságtudományi karhoz, és az intézmény felvette Janus Pannonius nevét. A rendezvény a kilencvenes évek eleje óta Pécsi Egyetemi Napok (PEN) néven került megrendezésre minden április végén.

 

A 2010-es év áprilisában ismét büszkék lehettünk egyetemünk, hiszen meghatározó kitüntetést kapott a PTE, mikor Hiller István oktatási és kulturális miniszter a „kiváló egyetem” elismerésében részesítette a Pécsi Tudományegyetemet, öt másik egyetem mellett. 

2012 áprilisában is sikeres volt díjak tekintetében, hiszen Dr. Beck Zoltán, a 30Y frontembere és dalszerzője, illetve a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa kapott Artisjus-díjat az év könnyűzenei szövegírója kategóriában. Továbbá 2012 áprilisában a Pécsi Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológiai Osztály osztályvezető főorvosa, dr. Ottóffy Gábor kapta az év onkológusa címet is, és az ezzel együtt járó dr. Dollinger Gyula emlékérmet. 

A 2013-as év áprilisában ünnepelte 20 éves évfordulóját a Pécsi Tudományegyetem Universitas Televíziója. Az Univ TV története 1993-ban kezdődött, amikor a Janus Pannonius Tudományegyetem Oktatástechnológiai tanszéke elnyert egy pályázatot, melynek keretében a Betacam SP-rendszerű professzionális videotechnikához jutottak és ezzel elindulhatott a műsorkészítés. 

2014-ben április 16-án pedig elsőként került kiadásra a Pécsi Tudományegyetem művelődés- és egyetemtörténeti özleményeinek első száma „Per Aspera ad Astra” címmel.

Írta: Szatnik Szilvia

Forrás:

http://otdk.pte.hu/hu/orvosi

http://old.pte.hu/menu/97/28