Lezajlott a világ magyarságának kulturális találkozója

Immár második alkalommal rendezték meg Pécsett a Magyarok Kulturális Világtalálkozóját, az idén alapításának jubileumát ünneplő Pécsi Tudományegyetem és a Határon Túli Magyarságért Alapítvány szervezésében.

A szombati megnyitóbeszédeket megkezdve Bódis József, az egyetem rektora kiemelte, hogy a Pécsi Tudományegyetem külön programban foglalkozik a diaszpórában élő magyarsággal. Ezen projekt kezdeményezésére szombaton alá is írták a konferencia elnökségének tagjai a PTE Diaszpóra Projektjének keretében létrejövő PTE Diaszpóra Projekt Hálózat Alapító Chartáját.

             i-8mj2z3j-xl.jpg   i-4db6tkv-xl.jpg

Páva Zsolt, Pécs város polgármestere köszöntőjében hozzátette, hogy a város, mint helyszínválasztás sem véletlen, hisz a megyeszékhely mindig is fontos helye volt a magyarság kulturális életének. A városvezető utalt arra is, a Kárpát-medencében élő magyarokat összefogó Magyarok Kenyere program is Pécsről indult.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár – szakmai előadása keretében – kiemelte, hogy a magyar kultúra ápolása és gondozása felvirágoztatásért állandó munkát folytatnak, melynek folyamatosan érik be a gyümölcse.  Hangsúlyozta azt is, hogy lényeges vállalásokat tett a kormányzat a művészeti, történelmi és emlékezetpolitikai témájú emlékévekkel, amelyek üzenetét minden közösséghez próbálják eljuttatni, ezeken a határon túli és a diaszpóra-magyarság is részt vesz.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szakma előadásában a legfontosabb kormányzati feladatnak nevezte a magyarság újraegyesítését. A helyettes államtitkár a soron lévő célok között említette a szórványban működő oktatási rendszer és gazdasági kapcsolatok erősítését.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke ezt azzal egészítette ki, hogy az elmúlt század fájdalmait úgy lehet a leghatékonyabban orvosolni, ha erős és koherens hálózatot épít ki a szórványmagyarság a lehető legtöbb területen.

Az egész napos konferencia eseményét az esti Diaszpóra Projekt Hálózat Alapító Díszvacsorája koronázta meg, amit a város egyik legpatinásabb szállodájának, a Hotel Palatinusnak a dísztermében tartottak meg. A péntektől vasárnapig tartó eseményre 15 országból, több mint száz magyar résztvevő érkezett, akik között a világ számos tájáról elismert magyar közéleti, kulturális és tudományos személyiség is volt.

               i-xbvtdq4-xl_0.jpg

              i-v2gc8c4-xl.jpg i-9ttrtg7-xl.jpg

              i-rpzvxp6-xl.jpg i-kdtkpnh-xl.jpg