Hogyan ünnepelték a karácsonyt az Erzsébet Tudományegyetemen?

"A legendárium szerint Magyarországon az első karácsonyfát 1824-ben állították, a hatvanas években Pesten már fenyőfavásárokat is tartottak. A fákat almával, dióval, ostyával, mézes süteményekkel és cukorkákkal díszítették."

A közösségi karácsonyfa a 20. század elejétől terjedt el, az első mindenki karácsonyfáját 1927-ben állították.

Karácsony az Erzsébet Tudományegyetemen

Az Erzsébet Tudományegyetemen számos olyan hallgató volt, aki karácsonykor nem tudott hazautazni a családjához, ezért az ünnepeket is Pécsett, a kollégiumban töltötte. A pécsi egyetemen ezért a karácsony egyet jelentett a gondoskodással. Arra törekedtek, hogy az itt maradt hallgatók karácsonya meghitt és családias legyen.

Karácsonyfa ünnepély a menzán

Az első karácsonyi ünnepséget 1925-ben rendezték. Ettől kezdve minden évben szentestén az egyetemi menzán „karácsonyfa ünnepélyt” tartottak. Ez azt jelentette, hogy a karácsonykor ebédre és vacsorára is vendégül látták a hallgatókat.

Az ünnepi étkezéseken kívül karácsonyfát is állítottak a menza nagytermében. A rendelkezésre álló összegből ajándékra már nem futotta: a hallgatók „egy kis megemlékezést” kaptak, „cigaretta, levélpapír és kölnivíz formájában”. A karácsonyfára szaloncukor, angyalhaj, csillagszóró, boa, vaníliás patkó és cukorkadíszek is kerültek.

Karácsonyi menü 1927-ből

Egy korabeli elszámolás szerint az alábbi karácsonyi menüt ették a hallgatók 1927-ben:

Ebéd: húsleves, sertéshús burgonyával és tormával, párisi szelet citrommal, diótorta
Vacsora: bécsi szelet, töltött huncutka

 

Idézet, forrás: Egyetemi levéltár
http://leveltar.pte.hu/content/karacsony-az-erzsebet-tudomanyegyetemen