Felsőoktatási Kerekasztal a kárpát-medenceiek részvételével

Immár második alkalommal rendezték meg Pécsett a Magyarok Kulturális Világtalálkozóját, az idén alapításának jubileumát ünneplő Pécsi Tudományegyetem és a Határon Túli Magyarságért Alapítvány szervezésében. Ezen esemény nulladik napjaként, péntek délután került sor a Kárpát-medencei Felsőoktatási Kerekasztal elnevezésű szimpóziumra.

A szakmai kérdéseket feszegető délutánon Bódis József, a PTE rektora és Zeller Gyula, a PTE gazdasági és stratégiai rektorhelyettese köszöntötte a meghívott vendégeket. Az előadók között Tarrósy István, a PTE Külügyi igazgatója az egyetem nemzetközi stratégiájáról ismertetve bemutatta többek között a Nemzetköziesítési Stratégia Programot, melynek egyik legfontosabb eleme, hogy a PTE a nemzetközi térképen is láthatóvá váljon. Továbbá Jarjabka Ákos, a PTE Diaszpóra Projekt vezetője röviden összefoglalta a PTE Diaszpóra Projekt Hálózat céljait, illetve a jubileumi alkalomhoz kapcsolódó legfontosabb részleteket. Végezetül egy rövid előadás keretében Muity György, a PTE Pályázatmenedzsment és Innovációs Igazgatóság igazgatója bemutatta a nemzetközi pályázati lehetőségeket a 2017-es évre nézve.

                       i-hlrdwpv-xl.jpg

Az előadásokat követően sor került egy több mint két órás vitaülésre is, melynek vitaindítóját Lengvárszky Attila, a PTE Oktatási Igazgatóság vezetője kezdeményezte. Rövid bevezetőjében az oktatási együttműködés kereteivel és formáival kapcsolatban nyílt kérdések fogalmazott meg a külföldi magyarság felsőoktatási képviselőhez. A másik vitaindító Takács Márta, a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottságának elnöke volt, aki a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram lehetőségeiről beszélt. Az említett kérdésekhez a résztvevő képviselők nagyrésze érdemben is hozzászól, tovább segítve a közös gondolkodást és fejlődést.

A péntek délutáni műhelymunka célja tulajdonképpen az volt, hogy a résztvevők közötti közös pályázati és együttműködési lehetőségek felvillantásának egy alkalmas helyet és teret adjon, ahol a résztvevők szemtől-szemben tudták megvitatni a legfontosabb kérdéseket. A délután remek alkalomnak bizonyult annak tekintetében, hogy a meghívottak őszinte beszélgetéseket és új kapcsolatokat teremtsenek egymással, mely tovább segíti a Kárpát-medencében működő magyar egyetemek szinergikus fejlődését.

                 i-c3rbx7k-xl.jpg  i-8d6wgs5-xl.jpg

                 i-xnffbl5-xl.jpg