Emlékül – a múlt margójára (augusztus)

A Pécsi Tudományegyetem történelmi naplója felejthetetlen emlékeket őriz a nyár utolsó hónapja kapcsán is, ezért rovatunkat folytatjuk a szinopszis augusztusi emlékeivel. A nyárvégi archívumban olyan fontos események kapnak helyet, mint az 1928-as amszterdami olimpia sikere, mely egy pécsi jogászhallgató nevéhez köthető.

A korábbi évek augusztusaiban – mint már említettük – az 1928-as amszterdami olimpiai játékok emelkedik ki, ahol Bárány István, a 21 éves úszó Johnny Weismüller után második lett a 100 m-es férfi gyorsúszásban, majd pár évvel később a pécsi jogi karon szerzett diplomát. Ugyanebben az 1928-as évben, augusztus 28-án született Bécsy Tamás, aki híres pécsi irodalomtörténész lett, később pedig a Nagy Lajos Gimnázium, majd a Pécsi Tanárképző Főiskola tanára (1973–1978), a JPTE Tanárképző Kar irodalmi tanszékének vezetője (1982–1990), ezt követően a Művészettudományi Intézetének vezetője 1994-ig.

Jó pár évvel ezután egy nagy névvel bővült egyetemünk díszsoktori palettája, hiszen 2007. augusztus 29-én José Carreras, a katalán operaénekes, aki egyben a  három Tenor egyike, az ünnepi szenátusi ülésen a PTE Honoris Causa doktori címet kapott. 2012-es évben ismét olimpiai sikernek örülhettünk, hiszen a PTE egyik hallgatója, a címvédő Sors Tamás aranyérmet nyert augusztusban 100 méteres pillangóúszásban a londoni paralimpián. 

2014-ben augusztus 22-24. között pedig az Orvosi Kar ünnepelte az angol programjának 30. évfordulóját egy hosszúhétvége keretében. Illetve 2014-ben augusztus 29-én a Kínai Népköztársaság Kormányának nevében az Oktatási Minisztérium háttérintézetének (Hanban) főigazgatója, dr. Xu Lin együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetem rektorával, prof. dr. Bódis Józseffel. Ennek köszönhetően a világon hetedikként a PTE Egészségtudományi Karán alakult meg az a Konfuciusz Intézet.

Írta: Szatnik Szilvia

Forrás:

http://leveltar.pte.hu
http://old.pte.hu
http://pte.hu