„Afrika összeköt” - Nemzetközi konferencia és kulturális nap

A Pécsi Tudományegyetem Külügyi Igazgatósága, együttműködve a PTE Afrika Kutatóközponttal, az MTA IX. Osztályának Nemzetközi és Fejlődéstanulmányok Tudományos Bizottsága Afrika Albizottságával, valamint az Afrika Tanulmányok folyóirattal, június 9-10. között nagyszabású nemzetközi konferenciát szervezett.

A 4th Pecs African Studies Conference (4. Pécsi Nemzetközi Afrika-tanulmányok Konferencia) az idei év egyik legjelentősebb térségi afrikanisztikai szakmai tanácskozása volt, többek között azért, mert a világ két vezető Afrika-szakértője, Prof. Robert Rotberg a Harvard University professzora és Prof. Goran Hyden, a University of Florida emeritus professzora is elfogadta a PTE meghívását és főelőadást tartottak.

A PTE BTK Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszéke mellett, de egyetemközi szervezetként működő Afrika Kutatóközpont 2010-ben indította útjára az idén negyedik alkalommal megtartott nemzetközi Afrika-konferenciát.

Előzményként jelezhető több országos Afrika-konferencia és afrikai témájú tanácskozás, amelyet szintén a kutatóközpont munkatársai koordináltak, valamint a közép-európai régióban közös visegrádi együttműködésben, a pécsiek markáns közreműködésével és szervezésében megvalósított Central European African Studies Conference, 2014-ben, a csehországi Pilsen városában.

Minden alkalommal célkitűzés, hogy főelőadóknak a világ vezető Afrika-kutatói, nemzetközi kapcsolatok-szakértői érkezzenek Pécsre. Így látogatott el első ízben az országba többek között Prof. Goran Hyden az USA-ból, Prof. Ian Taylor, a skóciai University of St. Andrews-ról, valamint Richard Dowden, a Brit Királyi Afrika Társaság igazgatója.

A pécsi konferencia mára a kelet-közép- európai térség egyik vezető szakmai eseménye az Afrikanisztika és a térségi tanulmányok (Area Studies) területén. A konferencia segítségével, és az azt kísérő kulturális programok által az érdeklődők megismerkedhettek az Afro-tánccal, valamint Nyugat-afrikai tánc- és dobshow-t tekinthettek meg, mindezt a PTE 650 éves jubileumi rendezvénysorozat szerves elemeként.