5. KÖNYVTÁRI ÉJSZAKA - VISSZA A KÖZÉPKORBA

A 2017. április 26-én, 5. alkalommal megrendezett könyvtári éjszaka címe "VISSZA A KÖZÉPKORBA", mellyel a "650 éves a Pécsi Tudományegyetem, a magyar felsőoktatás" jubileumi eseményeihez kapcsolódtunk. A programsorozatot a könyvtár főigazgató-helyettese, Szellőné Fábián Mária és Dr. Fedeles Tamás egyetemi docens nyitotta meg, a megnyitón, a Cantissimo Kórus énekelt.

img_1224.jpg

Az est során minden belépő, regisztráló, könyvsorsoláson vett részt.

A középkori kézművességhez köthető foglalkozásokat a Míves Mag Műhely kézműveseivel lehetett gyakorolni. Az AULA MAGNA-ban Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta tartott előadást, a „Miért haragszik a tetű a bolhára? – állatmesék a középkorból" címmel. Ezt követően Fedeles Tamás történész bemutatta "Királyi udvar(t) a reneszánsz kori Pécsett", majd Pap Balázs irodalomtörténész a „Szerelem és a régi magyar epika” – val ismertette meg a nézőközönséget.

A jelentkező csoportok a könyvtári terekben mérhették össze tudásukat, ügyességüket és ötletességüket középkori játékokkal, feladatokkal, melyet a Library Quiz szervezett. Az est végén, a nyertesek értékes könyvjutalomban részesültek.

Ezen az estén, középkori lakomán lehetett részt venni a TAVERNÁBAN, melyen a Teleky Bistro séfjei kínálták középkori étkeiket, miközben a Musica Historica Együttes középkori zenével szórakoztatta a vendégeket. A Kaptár külsejére vetített középkori képek jó hangulatot teremtettek a könyvtári terekben. Az 1-3 szinten, kétszer 10 perces fényjátékot élvezhettek a könyvár olvasói.

A „Tudós sarokban” középkori animációk, 3D-s kisfilmek keltették életre a középkori várak, a lovagkor hangulatát. A 2. emeleti SCRIPTORIUM-ban iniciáléfestés, címertervezés, kódexkötés, puzzle várta az érdeklődőket. A könyvtár olvasóit a szokásos kedvezményekkel vártuk: félárú beiratkozás, megbocsátás órái, nagy könyvtártúra, az olvasóteremben csendes tanulásra volt lehetőség éjfélig.

img_1109.jpg

img_1185.jpg