2017-től a Magyar Felsőoktatás Napja szeptember 1.

A Pécsi Tudományegyetem alapításának 650 éves évfordulója alkalmából, szeptember 1. napját a Magyar Felsőoktatás Napjává, a pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánítja.

Az országgyűlés a H/9285. sz. határozatával döntött arról, hogy 2017-től szeptember 1. napja legyen a Magyar Felsőoktatás Napja, nagyban elősegíti a magyar felsőoktatás történelmi korokon átívelő nemzetközi úttörő szerepének hangsúlyozását, így a magyar tudomány eredményei, a magyar felsőoktatás nemzeti örökséggé válik, amellyel minden magyar polgár azonosulni tud.

A közelmúltban vált hivatalossá, hogy Magyarország kormánya összesen 565 millió forinttal támogatja az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulója méltó módon történő megünneplését, hangsúlyozva ezáltal a magyar felsőoktatás jelentőségét, annak Magyarországon betöltött kiemelt szerepét. E cél megvalósítását szolgálja az a döntés is, hogy 2017-től szeptember 1. napja legyen a Magyar Felsőoktatás Napja. „Fontos és nagy pillanat ez a Pécsi Tudományegyetem számára és egyben óriási tisztelet elődeink előtt, akik a tizennegyedik század derekán, Magyarországon először Pécsett lerakták a tudomány alapköveit”- fogalmazott Bódis József rektor a döntést követően.