Mozaikok a pécsi felsőoktatás múltjából és jelenéből – jubileumi egyetemtörténeti kiállítás

A Pécsi Tudományegyetem 2017-ben ünnepli az első magyarországi egyetem megalapításának 650. évfordulóját. Az ünnepi év egyik fénypontja a „Mozaikok a pécsi felsőoktatás múltjából és jelenéből” című kiállítás, melynek az PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztálya ad otthont a Klimo Könyvtár épületében.

A kiállítás ünnepélyes megnyitására 2017. május 31-én, szerdán 14 órakor került sor. Az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója, Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes köszöntötte a vendégeket, majd Dr. Udvardy György megyéspüspök méltatta az egyetem és a pécsi püspökség évszázadokra nyúló virágzó kapcsolatát. Dr. Berke Gyula oktatási rektorhelyettes a jubileumi év kiemelkedő eseményeként határozta meg az egyetemtörténeti kiállítást, mely méltó környezetbe helyezve mutatja be a pécsi felsőoktatás évszázadait. Dr. Vonyó József a Bölcsészettudományi Kar címzetes egyetemi tanára kapcsolatot létesített a jelenlegi tárlat és a mindenkori pécsi felsőoktatás között, Dr. Schmelczer-Pohánka Éva osztályvezető pedig ismertette a kiállítás berendezési elveit, felhívta a figyelmet a legértékesebb és legérdekesebb látnivalókra.

Az egyetemtörténeti kiállítás megnyitójára sokan ellátogattak azok közül, akik magángyűjteményükből vagy intézményük állományából dokumentumokat, tárgyakat ajánlottak fel a tárlat számára. A mintegy 70 vendég érdeklődéssel tekintette meg a vitrineket, lelkesedve ismert rá a diákkorát felidéző fényképekre,  böngészte a régi újságcikkeket, tanulmányozta az elmúlt korok egyetemi dokumentumait. A kiállítás szervezői végigvezették a látogatókat a termeken, akik  egyöntetűen arra tettek ígéretet, hogy visszatérnek, mert több időt kell szánni egy ilyen részletgazdag tárlat megismerésére.

Visszajelzések, vendégkönyvi bejegyzések:

„A múlt gondozása nagyon fontos, hiszen irányt mutathat a jövő számára. Az idei év rengeteg szép eseményt rejt még magába, de biztosra mondhatom, hogy az általatok szervezett kiállítás az egyik kiemelkedő programja a jubileumi évnek, s méltó emléket állít a 650 évvel ezelőtt indult MAGYAR FELSŐOKTATÁSNAK!” (Zag Gábor)
„Universitas – professzorok, hallgatók, a tudomány egysége. Az Igazságot keresők évszázados közössége. Hálával a tanároknak, diákoknak, köszönet a kutatóknak (Dr. Udvardy György)

A kiállítás-megnyitóról az UnivTV-ben egy kiváló összefoglaló is megjelent:

 

 

 

collage_mozaikok.jpg

mozaikok_kiallitas_collage.jpg

mozaikok_megnyito_collage.jpg