Hírek

VIII. Színerő nemzetközi szimpózium

A PTE MK Festészet Tanszék újra megrendezte a Színerő nemzetközi szimpóziumot június 7. és 18. között, amely olyan Pécshez köthető művészek (Bauhaus művészek, Vasarely, Martyn Ferenc, Keserü Ilona, Lantos Ferenc,) hatását próbálta újra értelmezni, akiket egy láthatatlan pécsi szál köt össze. 
Erre a „pécsi iskolára” erősen jellemző a konstrukció, szín, dinamizmus. A szimpózium arra kereste a választ, hogy stiláris értelemben ez a pécsi „Konstrukció-Szín-Dinamizmus” hogyan lehet jelen a mai művészeti térképen.

Az elmúlt idők júniusai

Rovatunkban folytatjuk az egyetem történelmi naplójának szinopszisát azzal, hogy felelevenítjük, hogy mi történt az elmúlt évszázad júniusi hónapjaiban. Az egyetemi életben természetes, hogy a nyár első hónapja a tanévzárásról szólt, ugyanakkor vannak olyan fontosak évszámok – mint például 1912 vagy 1947 – amikor maradandó esemény történtek.

Szórakozási szokások 650 éve

A középkorban – mikor a pécsi egyetemet alapították – az európai emberek életük mindennapjait még sokkal inkább közösségben élték meg, mintsem egyéniségként. Ennek köszönhetően – a ma már felfoghatatlan – nyugodt és kiszámítható hétköznapok egyhangúságát megtörő szabadidős tevékenységeket is közösen élték meg. Lássuk a középkori ember szórakozási szokásait!

Aki a magyar agykutatásnak hírnevet adott

17 évig tanított a PTE-n a világhírű anatómus. Lányai néha a boncteremben bújócskáztak.

szentagothai_eloadas_kozben_mti.jpg

Szentágothai János 1946-tól 1963-ig a Pécsi Orvostudományi Egyetem professzora. Mivel lakás lehetősége abban az időben nem volt, így az intézetben kapott 2 szobát családjával. Így kellemes családias légkör alakult ki a tanítványaival. Lányai néha a boncteremben bújócskáztak.

Kincses egyetem, varázslatos város – Jubileum 650 PTE Nap

2017-ben az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulóját ünnepelése kapcsán rendezvények, kampányok sorozata várja az érdeklődőket egyetemünkön az év folyamán. A szeptember 2-i Jubileum 650 PTE Nap azonban az a rendezvény, amelyre családokat, időseket, fiatalokat, gyerekeket, PTE-s és nem PTE-s dolgozókat egyszerre invitálunk. Egy remek, programokkal teli napot szeretnénk ajándékozni minden résztvevőnek, melyen megmutathatjuk, hogy intézményünkben milyen értékeink vannak a rengeteg tartalmas képzésen, a felkészült oktatókon, nagyhírű professzorok kívül is.

Két nap a kutatásról, fejlesztésről és innovációról

A Pécsi Tudományegyetem Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Osztálya és a Szentágothai János Kutatóközpontja két napos „Innovációs Nap”-ot szervezett május 22-23., mely idén az Egyetem alapításának 650 éves évfordulója tiszteletére tartott ünnepi rendezvénysorozat részeként került megrendezésre.

Tekintse meg a 2017-es Innovációs Napról készült videót:

Útban Krisztushoz, útban az egység felé – A reformációról tartottak konferenciát Pécsett

A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából ökumenikus teológiai konferenciát tartottak április 25-én a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán „Keresztény szabadság és társadalmi fejlődés” címmel. A rendezvény főelőadója Peter Neuner, a müncheni egyetem emeritus dogmatikaprofesszora volt.

A teljes beszámoló itt érhető el.

Oldalak