XI. Pollack Expo

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara idén is hagyományosan február utolsó hetében, 2017. február 23-24 között rendezte meg a XI. Pollack Expo-t. A Pollack Expo nem csak az egyetem, de a város és a régió egyetlen olyan műszaki témájú rendezvénye, szakmai kiállítás és konferencia egyben, ahol alkalom nyílik a gyártók, forgalmazók és a felsőoktatás szereplőinek találkozására, eszmecseréjére. Az idei évben a Jubileum 650 projekt keretében a sokoldalú rendezvény egy nemzetközi szekcióval is bővült, hiszen a 35. Science in Practice 2017 konferencia is a rendezvény keretein belül került megrendezésre.

A szakmai kiállításnak és konferenciának az Expo Center Pécs adott otthont, mivel ez az egyetlen olyan létesítmény a városban, ami adottságainál és elhelyezkedésénél fogva egyidejűleg biztosítani tudja a kiállítás, a szakmai program párhuzamos szekcióinak valamint a tárgyalásoknak a helyszínét, egyben az étkezési és parkolási lehetőség is adott. 

Kiállítás

Az idei évben összesen 91 céges kiállító, a MIK Intézetei és Könyvtára képviselte magát a kiállításon. Az ország minden területéről érkezett hazai cégek mellett megjelentek a külföldi kiállítók is: Csehországból, Belgiumból, Spanyolországból 1-1, Németországból 2 cég érkezett. A kiállító cégek profilja igen változatos volt. Az építőipari, gépészeti, elektronikai, informatikai szakterületek gyártói, kereskedői mutatták be legújabb termékeiket. A kiállító cégek közül néhányan munkaerő toborzási céllal is érkeztek. A rendezvény mindkét napján állásbörze is várta az érdeklődő hallgatókat.

Szakmai program

A rendezvény 2 napján közel 80 előadás hangzott el. A plenáris ülés után különböző szekciókban (kéménytechnológiai, városi léptékű építészeti projektek, építőipari szakmai, villamos szakmai, épületgépész szakmai, mélyépítés és környezetvédelem) és workshopok- on (hatékony vízellátás) folytatódott a szakmai program.

Tervezők, felelős műszaki vezetők és építési műszaki ellenőrök részére tartott szakmai továbbképzés is része volt a konferenciának. A Baranya Megyei Mérnöki Kamara, a Dél- Dunántúli Építész Kamara és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közös rendezvényén az építőipart érintő legfontosabb jogszabályváltozásokról, hatósági eljárásokról, ellenőrzésekről, a kivitelezés minőségi követelményeiről, a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosításról hallhattak az érdeklődők.

A Hallgatói szekcióban a Műszaki és Informatikai Kar legkiválóbb hallgatói, a Tudományos és Művészeti Diákkörök aktív és sikeres résztvevői mutatkoztak be. A legújabb kutatási eredmények mellett az egyre népszerűbb duális képzés tapasztalatairól is beszámoltak a hallgatók. A szakmai programot interaktív bemutatók, versenyek is színesítették. GÉPÉSZ FORMA-1 VERSENY, melyet a Víz-, Gáz, Fűtéstechnika Szaklap hirdet meg minden évben, idén emberi erővel meghajtott „csőautó” készítését írta elő. Az autók, autók – akárcsak az igazi Forma-1 autóversenyek esetén – szponzorok támogatásával készültek, a kivitelezéshez 14 gyártó cég adta a nevét és az alkatrészeit. Az ötletes járgányok nem csak kiállításra kerültek, hanem meg is mérkőztek egymással az Expo Center parkolójában.

A Drón workshop keretében az Informatika és Villamos Intézetben folyó autonom drón kutatási projektet ismertették. Bemutatásra kerültek a drónok felhasználási területei, technikai képességei. Ismertették a különböző verseny és kereskedelmi forgalomban kapható drónokat, illetve a szimulátort. A drónok röptetését az érdeklődők is kipróbálhatták. A szakmai programok mellett a kötetlenebb eszmecserére is volt lehetőség. A rendező kar fogadást adott a kiállítók és partnereik részére, ahol egy vacsora keretében nyílt lehetőség a régi szakmai kapcsolatok ápolására, újak építésére.

Ide kattintva megtekintheti az esemény képgalériáját.