Az elmúlt 110 év jelentős májusi eseményei

Rovatunkban ismét bepillanthatunk a Pécsi Tudományegyetem emlékkönyvébe. Cikkünk az elmúlt közel 110 év legmérvadóbb májusi eseményeit sorakoztatja fel, melyek hozzájárultak egyetemünk mai identitásának kialakulásához. A több mint száz esztendő alatt például olyan meghatározó momentum is történt 1947 ötödik havában, mint az egyetemünk elnevezésében az „Erzsébet” név elhagyása. Vegyük sorra az eseményeket, kicsit részletesebben!

Tatay Sándor

Közel 110 éve született, 1910. május 6.-án Tatay Sándor, magyar író, aki később a PTE jogelődjén, az Erzsébet Tudományegyetemen tanult a bölcsészkaron, magyar-német szakon. Tatay írásai az 1930-as évektől jelentek meg a pécsi Sorsunkban.

Pécsi Tudományegyetem elnevezése

A PTE történetének egyik legjelentőségteljesebb pillanata is májusban történt. 1947. május 13-án tárgyalta az Erzsébet Tudományegyetem jogi kari tanácsa azt az április 17-i minisztériumi utasítást, mely szerint az egyetem nevében a „tudományegyetem” megnevezés mellett csak a székhelyre történhet utalás, azaz törölni kellett az „Erzsébet” szót. Az említett tanácskozáson az elnevezés megtartása érdekében többen erősen érveltek, hiszen annak „gyökerei a demokrácia eszméjéből fakadtak”, ugyanis „a mi egyetemünk nevének kezdeményezője maga a nép volt, Pozsony város közössége”. A miniszter azonban nem engedett, így kapta az egyetemünk a „Pécsi Tudományegyetem” megnevezést.

erszebettudegyetem_majus.jpg

Kolozsvári Grandpierre Emil

A 1992-es év május 11-én szomorú esemény történt, hiszen elhunyt Kolozsvári Grandpierre Emil, a magyar író, műfordító és kritikus, aki egykor egyetemünk jogelődjén tanult, majd olasz-francia-filozófia szakon szerzett bölcsész diplomát.

Mádl Ferenc díszdoktorrá avatása

1998. május 14-én a Széchenyi-díjas magyar jogtudóst, Mádl Ferencet díszdoktorává avatta a Pécsi Tudományegyetem. Emellett a harmadik magyar köztársaság második köztársasági elnökének halála is a májusi hónaphoz kötődik, hiszen 2011 májusában, 80 éves korában hunyt el Mádl Ferenc, a nemzetközi gazdasági és összehasonlító magánjog kutatója és egyetemünk díszdoktora.

madl_majus.jpg

 

A tizedik kar megszületése

Pár évvel később a PTE-n ismét mérvadó esemény történt; 2005 májusában bővül az egyetem és létrehozták a tizedik kart. A megszületett Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar (röviden FEEK), az akkor 4500 fős hallgatói létszámával a PTE második legnagyobb kara volt, ahol 2015-ig öt intézet és azokon belül több intézeti tanszék működött tudományos kutatóműhelyekkel. 2015. szeptember 1-je óta viszont– mikor szekszárdi központú Illyés Gyula Karral összevonásra került – Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (KPVK) néven van jelen a PTE-n.

kpvk_logo_16_2_jpg_kicsi.jpg

Sportsikerek

A sportsikerekről se feledkezzünk meg; az 2009. május 19-20. között megrendezett Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Labdarúgó Bajnokságon a PTE csapata tarolt, és megnyerte a 2009-es országos egyetemi és főiskolai labdarúgó-bajnokságot.

 

Írta: Szatnik Szilvia

Forrás: