International Spring – Európa Napok - Újvidéki nap: a PTE és az Újvidéki Egyetem közös programja

Április 28-án, pénteken bemutatkozik a Pécsi Tudományegyetem egyik legfontosabb szerbiai partnere, az Újvidéki Egyetem (UNS). A programok során azonban nem csak az ottani tanulmányi lehetőségekkel ismerkedhetünk, hallgatók képeiből nyílik kiállítás a Tudásközpontban, a PTE és Az UNS futsal csapatai is összemérik erejüket a PTE Ifjúság úti sportcsarnokában, este 17.00 órakor pedig a Művészetek és Irodalom Házában az UNS Művészeti Karának hallgatói adnak koncertet.

Részletes program:

11.00 A Novi Sad-i Egyetem bemutatkozása
Helyszín: Szenátusi terem – Vasvári Pál u. 4.
Előadók: Prof. Dr. Dušan Nikolić, az UNS rektora,  Prof. Dr. Sanja Stojanović, nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, Ivana Vujkov, külügyi igazgató.

12.00 World Biennial of Student Photography – kiállításmegynyitó

Az elmúlt tíz évben a diákfotó biennále minden második évben került megrendezésre, a hallgatói poszter biennáléval felváltva. Minden kiállítás után egy katalógus is kiadatásra kerül a legsikeresebb hallgatói munkák több mint száz reprodukciójával.

Az újvidéki, ötödik diákfotó biennálé minden egyetemi és posztgraduális hallgató számára nyitott volt, akik olyan egyetemen tanulnak/tanultak, ahol a fotográfia művészetének tudománya a tanterv része. A biennálén lévő összes fénykép a hallgatók előző két tanévben végzett munkáját képviseli.

A kiállítás a több ezer hallgatói munka közül kiválasztott legjobbakat mutatja be, melyeket több mint 30 országból tettek közzé. A nemzetközi zsűri tagjai: Miha Colner (Szlovénia), Allan Parker (Egyesült Királyság), Andrew L. Strout (Amerikai Egyesült Államok), Seckin Tercan (Törökország), Ivana Tomanovic (Szerbia).

Az ötödik diákfotó biennálét Újvidéken, Belgrádban, Orbászváron, és Fiumében mutatták be, a kiállítás a hallgatók látókörét mutatja be az öt kontinensre nézve, illetve a műfajok, és aktuális témák változatosságát örökíti meg, különféle szociális, gazdasági és esztétikai környezetekben, melyeket a hallgatók fényképészeti gyakorlatuk során fedeznek fel.

Helyszín: Tudásközpont

15.00 Az UNS és a PTE csapatainak futsal mérkőzése
Helyszín: PTE Sportcsarnok (Pécs, Ifjúság u. 6. )

17.00 A Novi Sad-i Egyetem Művészeti Akadémia hallgatóinak koncertje
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza – Fülep Lajos terem
Közreműködnek:  Lenka Petrović: Hárfa, Anja Malkov: fuvola , Filip Milisavljević: zongora

Az Újvidéki Egyetem Művészeti akadémiájának hallgatói Jean-Baptiste Loeillet, Carlos Salzedo, Claude Debussy, Ekaterina Walter-Kuhne, Pierre Sancan és . Sergei Prokofiev műveit adják elő.

A részvétel ingyenes!

A Nemzetközi Tavasz – Európa Napok Programja
Szervező: University of Novi Sad, PTE Külügyi Igazgatóság

 

Kozma Gábor
kozma.gabor(at)pte.hu
+36 72 501 500 / 18533

Esemény dátuma: 
2017. április 28. 09:00
Célközönség: 
Publikus
Esemény helyszíne: 

Szenátusi terem (Vasvári Pál u. 4.)

Tudásközpont

PTE Sportcsarnok (Pécs, Ifjúság u. 6. )

Művészetek és Irodalom Háza – Fülep Lajos terem